Terug naar de Maan.

Been there - (Not) done that.
Tussen 1963 en 1972 waren er 6 missies naar de Maan, dwz dat er 12 mensen hebben rondgelopen. Zelf hoop ik vooral dat we nu (bemand) naar Mars gaan - maak ik het misschien nog mee - maar het lijkt erop dat momenteel de Maan de voorkeur geniet.

Op symposia zijn de talloze problemen en mogelijke oplossingen al doorgesproken en gelukkig vinden we al die verslagen tegenwoordig online.

Dé startpagina is natuurlijk "Lunar Bases and Settlement". Hierop worden ook enige boeken genoemd die je bij Amazon kunt aanschaffen, behalve het beroemde "Lunar Base Handbook", dat voor $70, uitsluitend via Astrobooks te bekomen is.

Een hoop geld, maar ongetwijfeld zijn geld waard. Zelf beperk ik me noodzakelijk (want geen ruimte meer in mijn uitpuilende boekenkast) tot online resources. De eerste is "The Second Conference on Lunar Bases and Space Activities of the 21st Century". Het boek telt 706 pagina's, dus het is een zegen dat alle artikelen als afzonderlijke pdf's moeten worden gedownload - kun je af en toe ook iets anders doen dan over de Maan lezen.
Mocht je er geen genoeg van krijgen is er ook nog het uit 1986 stammende boek "Lunar Bases and Space Activities of the 21st Century", van de Lunar and Planetary Institute, dat door NASA Astrophysics Data System electronisch beschikbaar is gesteld.