Coursera MOOCs over Exoplaneten

Tijdens het afgelopen jaar (met "jaar" "bedoel ik "studiejaar", dus van september t/m juli) heb ik twee MOOCs (MOOC = Massive Open Online Course) gevolgd via Coursera over exoplaneten.
De eerste cursus was "Imagining Other Earths", georganiseerd door Princeton University en gegeven door David Spergel. Binnenkort, op 8 september, gaat deze cursus voor de tweede keer van start en ik kan echt iedereen aanraden deze cursus te volgen. Op de video's heeft Spergel een enigszins merkwaardige presentatie, maar daar zet je je snel overheen omdat hij de cursus zo verschrikkelijk helder opgebouwd heeft. Ik heb al een aantal cursussen bij Coursera gedaan, maar dit was voor mij de eerste cursus die precies op mijn niveau (eindexamen Atheneum-B 1977, daarna nooit meer iets van betekenis mee gedaan) startte, en mij in het juiste tempo mee wist te tillen naar wat er te leren viel. En dat was heel wat.
Voor niets gaat natuurlijk de zon op: behalve het kijken naar de video's moest je drie papers schrijven, die door mede-cursisten nagekeken en beoordeeld werden - je moest dus zelf ook van vijf mede-cursisten het werk nakijken en beoordelen.
Het enige nadeel van deze cursus dat ik zou kunnen bedenken is dat je, in tegenstelling tot andere Coursera cursussen, geen "Statement of Accomplishment" kunt verdienen.
Nu is zo'n Statement misschien leuk voor je motivatie, in de praktijk heb je er niets aan. Het geeft geen rechten bij een sollicitatie of toegang tot een opleiding. En wat zou het ook: het gaat immers om leren! Je moet jezelf maar motiveren en dat loont bij deze cursus echt! Sterker nog: ik ga de cursus straks nog een tweede keer doorlopen, naast een andere, voor mij nieuwe cursus.

Hierna deed ik de cursus "The Diversity of Exoplanets", verzorgd door de Universiteit van Genève, iedere week gegeven door een andere specialist: Stéphane Udry, Michel Mayor, Didier Queloz, Francesco Pepe, Christophe Lovis, Damien Ségransan en Maxime Marmier.
Als uitgangsniveau gaf de beschrijving van deze cursus aan "Basic course in astronomy." Nou, dacht ik, na het volgen van "Imagining Other Earths" heb ik die nu. Dat viel tegen.
Met uitzondering van de eerste video van week 1, die de geschiedenis van de astronomie behandelde met veel antiek-Griekse astronomen, ging het daarna vrij stijl omhoog met heel veel wiskunde. Op het forum werd daar ook veel over geklaagd. Ik besloot door te zetten en er het beste van te maken; het ging tenslotte niet om het "Statement of Accomplishment", dat je met deze cursus wél kon verdienen, maar om mijn bij David Spergel opgedane kennis over (de jacht op) exoplaneten verder uit te bouwen. De quizzes, aan het eind van iedere week, vielen echter ontzettend mee. Eerlijk gezegd: de vragen stonden in geen verhouding tot het hoge niveau van de video-lessen. Ik scoorde dan ook tot mijn eigen verbazing 5 keer een "10" en één keer een "9". Totaal 98,3% - "with distinction" staat er op het SoA. Alleen een cursus die ik via Coursera deed op mijn eigen vakgebied (muziek) heeft me ooit een hogere score opgeleverd, meestal zit ik op 70-80%.

Over 5 maanden start nog een interessante MOOC: "Astrobiology and the Search for Extraterrestrial Life" via de Universiteit van Edinburgh. Ik heb al ingeschreven.