Jeugd-impressies

Mijn belangstelling voor ruimtevaart en astronomie dateert uit de tijd van de Maanlanding van de Apollo 11. Als jochie van krap 11 jaar volgde ik in juli 1969 alles wat er over de "grote stap voor de mensheid" in het nieuws kwam.

Enige tijd geleden verhuisden mijn ouders naar een wat kleinere en meer op hun huidige levensfase toegesneden woning. Zoals ik had gehoopt kwam bij de verhuizing uit een van de kasten een grote plastic tas met krantenknipsels te voorschijn. Het was heerlijk om weer eens door al die met jeugdig enthousiasme en gretige belangstelling vezamelde knipsels heen te bladeren. Het meest blij was ik echter met de - nog geheel complete - verzameling van 20 munten die de Shell uitgaf en die je in een kaart kon verzamelen. De munten gaven de geschiedenis van de lucht- en ruimtevaart weer vanaf de Icarusmythe tot aan de eerste man op de maan. Mijn vader had het maar druk met tanken, want behalve deze munten moest ik ook de 12 deeltjes Jules Verne hebben die je - in een ingekorte versie - bij Aral, een toen nog redelijk gangbaar merk autobrandstof in Nederland, bij elkaar kon sparen. De boekjes circuleren wellicht nog ergens in de familie, maar daarvan staan inmiddels de oorspronkelijke Blauwe Bandjes in mijn boekenkast. Maar die munten! Ik herinner me dat ik indertijd zo enthousiast was dat mijn onderwijzer van de 6e klas, Dhr. van der Geest van de Christus Koningschool, mij hielp de kaart vol te krijgen en de laatste munt die nog aan mijn verzameling ontbrak voor mij wist te regelen. Een goede daad waarvoor ik hem nog geregeld in stilte gedenk.

Ook mijn moeder werd bij mijn spaarwoede ingezet. Het soepmerk Honig gaf namelijk bij ieder pak soep een kaart weg met daarop een "artist impression" van de diverse stadia van de Apollo-vlucht. Deze kaarten zaten om de verpakking heengevouwen (je kunt de vouwlijnen nog zien). Dus werd er driftig Honig-soep gehamsterd (wie had er kritiek op het "Happy Meal" van McDonalds?), maar mijn moeder gebruikte de pakjes nauwelijks; ze maakte haar soep liever zelf.

Ik heb de negen afbeeldingen hieronder weergegeven; ondanks dat ik ze heel vaak door mijn handen heb laten gaan, de tekst op de achterkant heb gelezen en herlezen en ze meenam naar school om te dienen als illustratiemateriaal bij spreekbeurten (die altijd over sterrenkunde of ruimtevaart gingen), zijn ze nog puntgaaf.

Tot slot was er nog de LP "Man op de Maan" (Philips 88461 DL); een aantal gedenkwaardige momenten uit de geschiedenis van de ruimtevaart, zoals de toespraak van President J.F. Kennedy tot het Amerikaanse Congres uit 1961, de kerstboodschap van de Apollo 8 astronauten (1968) en natuurlijk de eerste woorden van Neil Armstrong op de Maan, alles aan elkaar gepraat door Henk Terlingen. Niet helemaal vrij van de kraakjes en spatjes die bij Vinyl horen, maar toch gedigitaliseerd hier te beluisteren.

1. Toespraak J.F. Kennedy 1961 t/m Apollo 10 1969.

2. Apollo 11: 16 t/m 24 juli 1969.

[display_podcast]