Kaor!

Kaor Marsianen!
Met deze groet begonnen wij in de pre-historische tijd van de Stg. MarsSociety Nederland onze e-mails aan elkaar. Het was toen nog niet een stichting en vooral waren wij nog met een klein groepje. Er is nog wel een discussie geweest of het taalkundig Marsianen of Martianen moest zijn - en ik weet niet meer wat de uitslag was. Ik ben altijd Marsianen blijven schrijven.
Ik vroeg waar "Kaor" vandaan kwam en het bleek van de Barsoom-boeken van Edgar Rice Burroughs (vooral bekend van Tarzan) te zijn.

The world of Barsoom is a romantic vision of a dying Mars, based on now-outdated scientific ideas made popular by Astronomer Percival Lowell in the early 20th century. While depicting many outlandish inventions, and advanced technology, it is a savage world of honor, noble sacrifice, and constant struggle, where martial prowess is paramount, and where many races fight over dwindling resources. It is filled with lost cities, heroic adventures and forgotten ancient secrets.

Burroughs gebruikte een aantal speciaal voor de Barsoom-verhalen bedachte woorden en dat was een deel van de charme. Op zijn minst was het leuk om "kaor" te schrijven.


Wat er momenteel speelt weet ik niet, maar het lijkt erop dat de boeken, die inmiddels toch behoorlijk gedateerd zijn, een hele opleving hebben: RolePlayingGame internet store "DriveThruRPG" heeft een hele collectie Mars-RPG's in de etalage gezet, sommigen zelfs voor de halve prijs:
    Adamant Entertainment's entire line of MARS: The Roleplaying Game of Planetary Romance ebooks are 50% off for the rest of the month!
    Heliograph's Space: 1889 line
    Skirmisher's Edgar Rice Burroughs’ Mars: Shadows of a Dying World for OGL
    Pinnacle's Space 1889: Red Sands for Savage Worlds!

Ik lees graag sci-fi, maar het moet wel waar kunnen zijn - al is het in de verre toekomst. Ik heb mij daarom nooit uitgedaagd gevoeld de Barsoom-boeken te gaan lezen. Maar misschien komt het ervan, nu ERBzine
Official Edgar Rice Burroughs Tribute and Weekly Webzine Site Since 1996 ~ Over 10,000 Webpages in Archive

een cartoon-versie

A Graphic Interpretation of Edgar Rice Burroughs' "A Princess of Mars" by James Killian Spratt

op de website heeft geplaatst.
Heel ehh...apart getekend. Veel bloot. Is dat nou nodig? Lopen ze er op Mars zo bij?
Ik kijk even in de Barsoom Glossary naar het lemma "nudity"

much has been made by the unsophisticated reader that Barsoomians eschew clothing. In reality, the races of Mars are clothed, but in such a manner that a Victorian or Edwardian mentality would view them as "naked" meaning "without trousers."

We leven in de 21ste eeuw en we zijn wel wat gewend natuurlijk, maar je kunt het beter toch maar niet op je werk lezen :-)